Naast de werkingsmiddelen vanuit Vlaanderen kon de vzw Ons Erfdeel ook elk jaar rekenen op steun vanuit het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ter waarde van 184.500 euro. Die steun was specifiek gericht op anderstalige publicaties van de Lage Landen om de Vlaamse en Nederlandse cultuur te promoten bij buitenlandse lezers die het Nederlands (nog) niet machtig zijn. 

Wederkerigheidsprincipe van het Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland

De Nederlandse regering is van plan om hun bijdrage te laten krimpen en vanaf 2028 zelfs helemaal te schrappen. “Nochtans strookt dat niet met het wederkerigheidsprincipe in artikel 2 van het Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland”, stelt Vanryckegem. Zij is Vlaams delegatievoorzitter van de Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie.

Alle organisaties in kaart 

Ze vraagt minister Gennez om het bij haar Nederlandse collega aan te kaarten. “De noodzaak van een nauwe samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland in ons cultuur- en taalbeleid moet hierbij beklemtoond worden. Het zou goed zijn om meteen alle organisaties in kaart te brengen die aan deze samenwerking verbonden zijn”, zegt Vanryckegem. Het gaat niet alleen om de organisatie Ons Erfdeel maar ook andere zoals deBuren, Brakke Grond of de Taalunie waarbij zowel Vlaanderen als Nederland ondersteuning bieden.

Minister Gennez sloot zich aan bij het standpunt en gaf aan erover in gesprek te gaan met haar Nederlandse collega Eppo Bruijns. Ook Griet Vanryckegem zelf geeft aan via de Taalunie de Nederlandse minister erover te bevragen.